Search Login

31 May, 2018

Etiopien stoppar fusket med hjälp av URKUND

Text och foto: Marja Beckman

I Etiopien har det inte funnits någon mjukvara för att upptäcka plagiat och fusket har varit utbrett. Nu ska det bli ändring på den saken, med hjälp av URKUND. Två representanter från Jimma-universitet i Etiopien besökte nyligen Stockholm och ska nu implementera systemet i hela landet.

Girum Kebebe Seifu (till vänster) och Haftamu Kebebe Yigsaw (till höger) besökte URKUNDs kontor och försäljningschefen James Bennett (mitten) i november. (Kuriosa: Girum betyder ”bra” och Haftamu betyder ”rik”).

Girum Kebebe Seifu och Haftamu Kebebe Yigsaw har rest över två kontinenter för att lära sig URKUNDs system. Utanför fönstret ligger ett frosttäcke över gräset och de båda männen medger att de är något överraskade av kylan – i Etiopien är det t-shirt-väder året runt.

De kommer från Jimma-universitet i staden Jimma i Etiopien. Girum Kebebe Seifu är arbetsledare inom administration och Haftamu Kebebe Yigsaw arbetar med applikationsutveckling på universitetet. Alla Etiopiens universitet har problem med plagiat men det finns inga system som liknar URKUND i landet. De började leta online.
– Vi tyckte att URKUND verkade vara en ganska fantastisk mjukvara. Vi skickade e-post till andra företag också men vi valde URKUND, berättar Girum.

Varför åkte då Girum och Haftamu hela vägen till Sverige istället för att ta lektioner via videolänk?
– Vi ville lära oss ordentligt om specifika tekniska detaljer eftersom det inte finns någon sådan mjukvara i Etiopien. Jag jobbar med applikationsutveckling, inte bara med IT i allmänhet. Vi kommer att behöva övertyga alla i vårt nätverk om att använda Urkund och behöver då kunna det riktigt ordentligt, säger Haftamu.
– I framtiden kommer vi också att ha onlinekurser. URKUND kommer att finnas på alla Etiopiens 44 universitet, säger Girum. Även om det inte finns några exakta siffror vet Haftamu och Girum att det är mycket vanligt med plagiat i Etiopien. Det är inte alls ovanligt med rena ”Copy-paste”-uppsatser där Google har stått för alla svaren.

Under sin Stockholmsvistelse besökte Girum och Haftamu också Stockholms universitet där de fick lära sig hur universitetet har implementerat systemet och hur deras olika arbetsfaser sett ut. Stockholms universitet har använt URKUND i ungefär 18 månader.
– Vi hade många frågor till dem, säger Haftamu.
– De har varit väldigt generösa med sin tid. Vi har en mycket god relation med dem, säger James.

Nu väntar mycket jobb för både Girum, Haftamu och James.
– Vi är väldigt glada över att Jimma-universitet valde att skicka hit dessa två välutbildade gentlemän. Det visar ett engagemang för värdet i en akademisk examen. Det värdet ökar ju när man vet att det inte är plagiat. Det är hjärtevärmande och en stor ära för oss, säger James Bennett.

This website uses cookies to improve the site’s overall user experience and performance. Read more here.​